Albert Einstein Hayatı

14 mart 1879 tarihinde Almanyada doğan Albert Einstein, kısa bir süre sonra Münich’e taşınarak eğitimine Munich’deki Luitpold Gymnasium’da başladı.Bu dönemlerde annesinin çok istediği keman derslerine devam ediyordu. Einstein’in ailesinin iflasından dolayı aile İtalya’ya taşındı.Fakat Albert okulunu bitirebilmek için dönem sonuna kadar Münih’te kaldı.Eğitimine devam etmesi için 1896 yılında ailesi Albert’i İsviçre’ye gönderdi. Fizik ve matematik öğretmeni olmak için Zurich’deki Swiss Federal Polytechnic School’da eğitimine devam etti.
Patent Ofisinde görevli olduğu zaman diliminde birçok önemli işe imza attı  ve 1908’de Berne’de okutmanlığa başladı. 1909’da Zurich Üniversitesinde Professör oldu. Ardından 1911’de Prague Üniversitesinde Fizik Profesörlüğüne başladı ve 1912’de yine profesör olarak Zurich Üniversitesine geri döndü. Burada, matematikçi Marcel Grossman ile tanıştı. Burada Albert, zamanı dördüncü boyut olarak algıladığını söyledi. 1914’de Kaiser Wilhelm Fizik Enstitüsü müdürlüğüne ve Berlin Üniversitesinde Profesörlüğe terfi etti. Hemen ardından Alman vatandaşı oldu ama 1933’de siyasi düşünceler nedeniyle vatandaşlık hakkından vazgeçip Amerika’ya gitti.
Princeton Üniversitesinde Profesörlük yaptı. 1940 senesinde Amerikan vatandaşı oldu ve 1945’de Princetondaki işinden emekliye ayrıldı.
Avrupa ve Amerika’daki birçok üniversiteden fizik, tıp ve felsefe alanlarında  onursal doktora almaya hak kazanan Albert Einstein; 1920’li yıllarda Avrupa, Amerika ve Uzak Doğuda öğrencilerine dersler verdi. Çalışmaları sayesinde aralarında Copley Nişanı (1925) ve Franklin Nişanı da bulunmak üzere pek çok ödül aldı.
1903 senesinde Einstein gibi fizikle uğraşan Mileva Maric ile evlenen ünlü bilim adamının  bir kızı ve iki oğlu oldu. 1919 yılında Mileva’dan boşanırken kazanmış olduğu ilk Nobel Ödülünü  eski karısı Mileva’ya verdi. 18 Nisan 1955’de Princetonda hayata gözlerini yumdu. Ölümünden ardından gerçekleştirilen araştırmalarda beyin yapısının normal bir insandan çok farklı olduğu, yaşadığı pek çok sorunun bu yapıdan kaynaklandığı ortaya çıktı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bilgin Varmı ? Copyright © 2011-2012 | Powered by Blogger